Proiecte de viitor


   “Identificarea și implementarea unei posibilități de destituire a unui ales public de către alegători” este un proiect al Mișcării Tinerilor de Elită menit să acopere o hibă a sistemului democratic românesc, și anume lipsa unei pârghii de control a alegătorilor asupra aleșilor pe perioada mandatului acestora. Prin acest proiect ne propunem să identificăm cea mai bună astfel de pârghie prin analizarea împreună cu alte ONG-uri de profil, în cadrul unor mese rotunde regionale, a tuturor soluțiilor posibilie pentru ca ulterior să elaborăm un proiect de lege in vederea implementării celei mai bune dintre acestea. Proiectul are ca beneficiari toți cetățenii României prin creșterea responsabilității aleșilor față de alegători și controlul eficient asupra promisiunilor premergătoare alegerilor.
   Regulile democrației românești de astăzi nu oferă poporului niciun control asupra unui ales public, cu excepția votului inițial de alegere a acestuia. În România este aproape o lege nescrisă ca aleșii publici să nu aibă nicio responsabilitate față de cei care i-au ales, fiind preocupați doar de rotunjirea veniturilor personale, profitând de poziția în care se află. Practica actuală cea mai des întâlnită este distribuirea unor ajutoare sau a unor sume de bani către nevoiași și bătrâni cu câteva luni înainte de alegeri și reabilitarea unor drumuri, fețuirea unor parcuri sau organizarea unor evenimente, toate menite să recucerească simpatia necesară obținerii unui noi mandat.
   Au existat numeroase proteste publice la adresa unor aleși publici, în general fiind vizați primari, reproșandu-le că nu urmăresc interesul cetățenilor și cerându-le demisia. Aceste proteste s-au încheiat întotdeauna cu un eșec, singurele reușite fiind obținerea unor noi promisiuni deșarte din partea oficialilor. Deși există un text de lege ambiguu (215/2001 cu completările 286/2006) care oferă posibilitatea suspendării unui primar sau a Consiliului Local în urma unui referendum local, acesta nu a fost aplicat niciodată în ciuda numeroaselor proteste și nemulțumiri la adresa primarilor. De asemenea, revocarea din funcție de către cetățeni a altor aleși publici centrali nu este posibilă, nefiind niciun text de lege care sa permită acest lucru.
   Obiectivul proiectului constă în realizarea unui proiect de lege pentru implementarea unei posibilități de revocare din funcție a unui ales public de către alegători. Acesta va conține atât soluția convenită în urma celor 5 mese rotunde regionale cât și modalitatea de implementare la nivel național, urmând a fi supusă dezbaterilor parlamentare spre aprobare.
   Pe lângă revocarea din funcție, proiectul de lege pe care îl vom realiza va cuprinde și sancțiunile financiare, despăgubirile și compensațiile care vor trebui plătite într-un asemenea caz. MTE consideră inadmisibilă situația jenantă la nivel național în care s-a ajuns și militează pentru o administrație publică transparentă, competentă și cu activitate reală în interesul cetățenilor.

Search

Blogroll