Viziunea MTE

 

     Romania este un paradox: o tara bogata ca si resurse (atat naturale cat si umane) dar cu un popor de oameni saraci.

   Suntem atipici, nu ne incadram in tiparele clasice ale populatiilor “vestice” : avem simtul proprietatii bine inradacinat, avem masini de lux dar nu avem bani de asigurare; avem spirit intreprinzator, creativ, inventiv, dar nu producem nimic, importam aproape tot si ce producem exportam pe bani putini, traind ingropati in datorii. Resursele noastre sunt exploatate de straini, fie ca vorbim de resursele naturale, fie ca vorbim de cei aproape 20% dintre romani care traiesc peste hotare.

   Politica este o afacere personala, un camp de lupta pentru gastile mafiote. Este parghia prin care se sifoneaza banii statului, saracindu-l si afundandu-l in datorii externe.

   Totul e transparent, cu mici exceptii “pe ici, pe colo, prin partile esentiale”. Raspunderea penala e o variabila care depinde de conjunctura puterii si influenta banilor.


   MTE si-a pus intrebarea “Cum putem iesi din situatia asta?”.

   In viziunea noastra, Romania ar trebui sa aiba o economie mai puternica decat Norvegia, un popor mai civilizat decat in Germania si o tehnologie mai avansata decat Statele Unite ale Americii.

   Evident, astazi aceste lucruri par utopice, dar faptul ca privim cu pesimism orice incercare pe TERMEN MEDIU de a face ceva bun in tara asta si il luam pe "NU SE POATE" in brate, constituie de fapt cancerul societatii romanestii. Nu cei care fura, care se numesc politic sau care detin "puterea" sunt de vina, ci cei care considera ca nu se poate face nimic si ca intr-adevar ei sunt "puternici".

   Nu ne imbatam cu apa rece, dar credem ca se poate, si cu timpul ne vom strange destui ca sa fim la fel de "puternici" si parafrazand proverbul, buturuga mica va rasturna carul mare.

Search

Blogroll