MISCAREA TINERILOR DE ELITA

 

                 Avem resurse naturale, avem pozitie geografica, avem resurse umane si avem minti luminate care sa ne conduca. Totusi, Romania ocupa ultimele pozitii in aproape toate clasamentele economice si are o perspectiva sumbra in privinta dezvoltarii. Fara a intra in amanunte si a enumera factorii care determina acest lucru, subliniez doar un singur aspect al perioadei actuale : resursele umane si naturale ale tarii sunt folosite intr-un export din care nu castiga decat strainii. Romania se afla intr-un cerc vicios in care depindem de cei care ne dicteaza sa ne afundam si mai tare in datorii. Aceasta cursa a sobolanului in care orice idee de plan pe termen lung, de razvratire impotriva sistemului sau de gandire strategica pentru dezrobire este doborata din fasa de nevoia banilor pentru ziua de maine. Fie ca este la nivelul muncitorului de rand, a oamenilor calificati sau chiar al politicienilor, cursa sobolanului de genul “muncesc sa traiesc, traiesc sa muncesc” guverneaza vietile noastre.

                  Bancurile, anecdotele sau povestioarele de la colt care au in centru ideea de “ca la noi la nimeni” sunt tot mai dese. Intalnim la tot pasul expresii de genul “doar la noi se poate asa ceva” sau “nu te mai mira nimic” marcand situatii neplacute din viata publica si sociala a fiecaruia. Ne-am impacat cu ideea ca soarta noastra este blestemata, ca romanii nu pot sa fie mai civilizati, mai productivi, mai cu bun simt sau mai cinstiti. Discutiile despre tari ca Germania, Suedia sau chiar Marea Britanie sunt adesea insotite de suspine interioare ca in cazul in care iti aduci aminte de un fost coleg de clasa care acum are avere si o duce foarte bine si te gandesti ca odata, erati pe picior de egalitate sau chiar erai superior. Este suspinul resemnarii, cel care pana la urma te lasa sa dormi noaptea si sa nu te framanti pana in pragul nebuniei gandindu-te ca esti mai bun si care iti sopteste eternul “a avut noroc”.

              Japonia a fost demolata aproape din temelii in al doilea Razboi Mondial. Bombe atomice, mii de alte bombe, aproape 1 milion de vieti civile si peste 2 milioane de militari ucisi. Tara, care inainte de razboi nu era tocmai intr-un apogeu al civilizatiei si al progresului financiar, a suferit pierderi uriase in toate domeniile. La mai putin de 70 de ani distanta, beneficiind de resurse precare si de conditii naturale potrivnice, adesea devastata de cutremure sau tsunami, a reusit sa devina una dintre ceiese mai mari puteri mondiale de astazi.

                “O resursa naturala foarte mare este sistemul educational si al fortelor de munca din Japonia. Acestea sunt unul din principalele motive ale succesului economic al Japoniei. Cele mai multe materii prime sunt importate datorita lipsei resurselor naturale pe insula. Japonia nu are suficiente resurse de energie naturala pentru nevoile sale. Este cel mai mare importator de carbune si gaz natural lichefiat si al doilea mare importator de petrol.” (sursa wiki.answers.com)

                 Danemarca, Elvetia, Olanda si multe alte state defavorizate din prisma resurselor, printr-o gestiune buna a economiei si a unui plan economic bine-gandit, au reusit sa ajunga in elita mondiala. Tara noastra are tot ce-i trebuie, singurul nostru dusman este autolimitarea.

              Ni s-a furat dreptul la libertatea economica, ni s-au pus bariere psihologice in gandire si am fost subjugati si adusi la stadiul unui magar care nu vede decat morcovul din fata si din cand in cand ii simte mirosul mai puternic ca sa nu se opreasca. Ceea ce ni s-a indus a fi imposibil este de fapt la indemana noastra; romanii pot fi civilizati, pot fi productivi, pot fi transparenti si necorupti, pot munci pentru tara si pot face absolut orice isi propun. Am ajuns sa credem ca avem ca natie doar trasaturi negative, ca suntem pleava societatii moderne si ca nu putem mai mult. Noi suntem dusmanii nostri.

                  Toate lucrurile pe care le vezi zilnic si despre care te gandesti ca ar trebui sa mearga altfel, toate inadvertentele sistemului pe care le observi, toate hibele si toate procedeele greoaie birocratice, absolut orice poate fi transformat, schimbat, imbunatatit. Daca de ceva nu ducem lipsa, acela este spiritul critic. La tot pasul gasesti lucruri pe care le poti critica, de la deciziile unui antrenor de fotbal, pana la politica monetara a tarii sau legile de circulatie. Acest spirit critic trebuie canalizat spre lucruri constructive, trebuie schimbata ideea distructiva a invidiei, a rautatii si a spiritului de “sa moara si capra vecinului” in idei constructive menite sa ajute la progresul civic si economic al romanilor.

                  Pe termen lung, ne propunem sa ne ajutam singuri, sa ne ridicam ca natie din randul sclaviei si sa devenim una dintre cele mai prospere tari din lume, daca nu chiar regina lumii de peste 70 de ani. Ne propunem sa ramanem in istorie drept piatra de temelie a reconstructiei moderne a Romaniei, sa fim cei care dam tonul canalizarii patriotice a spiritului civic pentru averea nationala ce va fi sa o lasam copiilor si mai ales nepotilor. Pe termen scurt ne propunem sa consolidam platforma necesara pentru mintile care vor sa se elibereze in viitor de sub sclavie. Sa reunim in acelasi spirit civic patriotic  pe cei care ne impartasesc ideile, care cred ca schimbarea incepe de la fiecare, care vor sa lase ceva in urma si constientizeaza situatia tragica in care ne aflam.

                  Asa s-a nascut Miscarea Tinerilor de Elita, poate prea tarziu, poate prea devreme, dar in mod sigur necesara. Alta solutie nu avem decat sa multumim pentru resursele si potentialul pe care il are Romania si sa trecem la treaba, sa ne adunam si sa punem umarul, sa punem in slujba tarii resursele intelectuale in primul rand pe care le-am dobandit si sa lasam mostenire copiilor si nepotilor o tara asa cum ne-o dorim : o Romanie frumoasa, bogata si prospera, demna de invidiat in lumea-ntreaga.

 

Viitorul e aproape!

 

 

 

 

 

Search

Blogroll